2009. április 13., hétfő

ATI 4890 a gyakorlatban, mi változott?

Érdekes kártya a 4890. Aki kicsit is szeret a hardverrel bütykölni, annak jóval több mozgásteret ad, mint az eddigi 4800-asok, pár napig lekötött. Egy MSI OC kártyát vettem, ami a referencia órajelek (850/3800) helyett 880/999 (880/4000) MHz-en jár.

A sebességet természetesen teszteltem, de nagyon érintőlegesen, mert teli a net tesztekkel. Korábbi kártyám - egy szintén MSI OC - GTX280 volt, ami 650/1300/2300-as órajelekkel bírt. Az oprendszer Windows XP volt, így nagy csodák nincsenek: GTX nyers teljesítménye ebben a környezetben még mindig elég jó, de az újabb programoknál előfordulhat helycsere.

Mi volt a gond a 4800-asokkal? Alapvetően az, hogy csináltak egy remek GPU-t, de a körítés kicsit felemás lett. A kártya tápellátó része nem jó partner a felhasznált hűtési megoldásokkal: képes ugyan kiszolgálni a GPU-t szélsőséges helyzetekben is, de eléggé kicentizték. Előfordulhat, hogy erős terhelésnél egyszerűen elégtelen a hűtés - nem a GPU-hoz, hanem azokhoz alkatrészekhez, amik ezt etetik. A saját tervezésű, nem referencia modelleknél még ennyire se figyeltek erre, így jött a driveres megoldás, lassabban futtatta az alkalmazást, de nem terhelte túl ezeket az alkatrészeket. Ez "kissé" sunyi megoldás a felhasználóval szemben. Nah erre (is) kínál megoldást a 4890. Nem a hűtés hatékonyságát javították (bár a ventilátor fordulatát növelték bizonyos helyzetekben), hanem ezt a kritikus részt csinálták jóval brutálisabbra - a névleges terhelhetőséghez képest kevésbé van leterhelve, mint 4870 esetén. Furmark futtatásánál ez a 140-150 fok helyett 100-110 fokot jelent. Ez nem kevés csökkenés, pedig engem a hőfokok inkább csak a működést illetően szoktak érdekelni.

Ebből természetesen profiálhatunk tuningnál is, bár a kártya nem egy tuningbajnok, a GPU-t tekintve, ha a százalékos pluszt nézzük (9.4/21% a referencia órajelekhez képest). A 9.4-es driverbe került új automatikus tuningmeghatározás megint túlságosan optimista: a 990/1183 MHz Furmark esetén pár másodperc alatt fagyáshoz vezet, ebben valójában első nekifutásra 930/1150 MHz körüli értékekeken sikerült stabilizálni a kártyát gyári állapotában. Másik oldalról viszont már ez is több, mint a korábbi 4800-asoké.

A fogyasztásban is van némi előrelépés, de pl. 2D-ben a memória órajelét nem csökkenti le - a 65 nano és a másfélszer annyi tranzisztor ellenére a GTX ebben jobban szerepel. Ezen még lenne mit csiszolni.

A kártya gyári állapotában nem csendes - nincs vészes hangja, de az ATI által jó ideje használt blower fan relatív erős motorzajjal bír, lényegesen nagyobb fordulatra tervezték, mint amin működnie kell. Érdemes egyszer kipróbálni 100%-on, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy milyen, amikor hangos. Idle 1200-as fordulatra szabályoz, egy csendes gépből sajnos jól kihallható, a motorzaj mellett van némi sípolás is. Terhelve kevésbé zavar, ha felpörög a ventilátor, de itt sem tudja magát meghazudtolni. Pedig a hűtés nem rossz, csak nem ártana valami hasonló fant használni, amit az nVidia használ jó ideje. Méréseknél az sem jobb, viszont a fül számára kellemesebben duruzsol. Terhelés alatt az elektronikus zaj is jelentős - talán csak az X2 "nyekergett" jobban.

Összegezve: így gyári állapotában kapunk egy valamivel gyorsabb kártyát, aminél végre nem a határon mozog a kártya a terhelhetősége, ez megnyilvánul egy kicsit nagyobb tuningpotenciálban (a szinte semmihez nem nehéz hozzátenni). Fogyasztásban is van előrelépés, viszont a referencia 4870 halkabbra volt hangolva. Lehet ezen javítani? Természetesen...